10x Activiteiten om te doen met je dreumes (in de lockdown!)

Aangezien we nu nog een week (of twee…. of nog langer – let’s hope not) in lockdown zitten, vind ik het leuk om elke dag een activiteit te ondernemen met onze kleine meid. Ze is steeds ondernemender en ontzettend nieuwsgierig. Dus, hier 10 leuke activiteiten om te doen met je dreumes (plezier gegarandeerd!)

1. Verstoppertje

Wanneer je dreumes eenmaal kan kruipen en/of lopen is het heel leuk om samen spelletjes te gaan ontdekken. Één van die spelletjes is verstoppertje. Eigenlijk het vervolg op kiekeboe. Wij hebben hiervoor het Nijntje verstopspel gekregen, maar je kunt het ook heel eenvoudig doen met een andere knuffel of pop. Neem een theedoek en leg de pop voor je dreumes neer. Leg nu de theedoek er bovenop en vraag waar de pop/Nijntje is. Als je dreumes er zelf niet uit komt, haal je zelf de theedoek weg en speel je verrast en blij dat de pop gevonden is! Wanneer je dreumes dit begrijpt, kun je moeilijker plekjes gaan verzinnen, waarbij een deel nog wel te zien is. En vraag weer waar de pop/Nijntje is. Het leuke aan het Nijntje verstopspel is dat Nijntje om de 10 sec. even roept dat ze verstopt is. Zo krijgt je dreumes af en toe een hint. Ninthe heeft hier enorm veel plezier in!

2. Vingerverf

Dreumesen zitten vaak nog veel in de orale fase. Alles wordt geproefd en bestudeerd. Hierom is het belangrijk om voor kindveilige verf te kiezen en niet zomaar een willekeurige verfpot open te trekken. De vingerverf van SES komt hiermee als één van de beste merken uit de test.

Eerst is het even onwennig, maar eenmaal op gang is de lol het grootst! Lekker kliederen, spatten en klappen. Plezier voor twee, want mama doet natuurlijk ook lekker mee!

3. De kinderboerderij

Wat ook zo ontzettend succes is bij onze dame, is de kinderboerderij! Vaak kun je er nog steeds wel omheen lopen. Op dit moment zijn er ook veel kinderboerderijen gesloten wegens de coronamaatregelen, maar het blijft leuk om langs te gaan. Bij ons in het dorp mag je de beestjes zelfs ongekookte groente en fruitresten geven! We hebben al dikke vrienden gemaakt. En Ninthe roept vrolijk ‘Bêh!’ naar alles wat langsloopt.

4. De speeltuin

Deze is een logisch vervolg op de kinderboerderij. Althans in ons dorp. We lopen dan een stukje verder en kunnen direct gebruik maken van een leuke schommel, spannende wipwap of klauterapparaat. Wel lekker veilig bij mama op schoot natuurlijk, maar oh wat zijn we nieuwsgierig! Vooral de schommel is een groot succes!

5. Op avontuur in het bos

Via Oerrr kan je je dreumes lid maken voor 15€ per jaar. Oerrr is van Natuurmonumenten en zij sturen je maandelijks een setje met activiteiten voor in de natuur op! Enorm leuk én leerzaam. En wat nog leuker is; de activiteiten zijn afgestemd op de leeftijd van je kindje. Zo sluiten de activiteiten goed aan bij de belevingswereld van je dreumes.

6. Zoutdeeg

Deze tip heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd, maar lijkt me echt leuk om te doen! Ik zag het voorbij komen in één van de vlogs van Elise van GirlOnTheWhiteBike en ik herkende dit meteen. Ik heb vroeger vaak zoutdeegfrutsels gemaakt. Later kun je dit afbakken in de oven en zo blijft het knutselwerkje bewaard. Je kunt het daarna zelfs nog verven!

Hoe je het maakt:

  • 2 koppen bloem
  • 1 kop zout
  • 1 kop water
  • 1 Eetlepel zonnebloemolie (of babyolie)

Alles goed mengen tot een deegbal en dan kun je beginnen. Het is niet lekker om te proeven, want er zit ongelooflijk veel zout in! Je handen worden er ook licht stroef van, maar het is bijvoorbeeld wel heel leuk om samen met je dreumes hand- en/of voetafdrukjes te maken. Leuk om te bewaren voor later!
Afbakken op rond de 80-100 graden voor één tot drie uurtjes. Je kunt even prikken in het deeg. Wanneer het hard is en niet ingedeukt kan worden dan is het klaar, anders mag het nog even doorbakken!

7. Bouw een hut (in de kamer!)

Wanneer je dreumes kan kruipen, wordt de ondernemingsdrift ook ineens velen malen groter. Stil zitten is er niet meer bij en geef ze eens ongelijk! Er is zoveel te beleven! Wanneer het buiten druilerig is en je merkt dat de energie een beetje laag is, bouw dan samen een hut! Fijn om lekker boekjes in te lezen, gezellig te spelen of verstoppertje te doen. Zorg er wel voor dat het een hut is die veilig is en waar je toezicht op kunt houden. Een dreumes kan soms gevaarlijke capriolen uithalen, ook waar je zelf nog geen gevaar hebt gezien ;-)!

8. Haal boekjes bij de bibliotheek

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek. Bovendien is het voor jonge kinderen (maar ook voor oudere kinderen) erg goed voor hun taalontwikkeling om vroeg te beginnen met boekjes lezen. Kijken naar de plaatjes, luisteren naar de verhaaltjes, dingen aanwijzen, zelf proberen te noemen, verschillen in de stemgeluiden te horen. Leesplezier begint al vroeg! Laat deze coronatijd nou net de ultieme tijd zijn om lekker tegen elkaar aan te kruipen en meegezogen te worden in een spannend peuterverhaaltje! Je kunt online boekjes reserveren en bij de meeste bibliotheken haal je ze dan op. Gelukkig mag dit nog wel in deze periode!

9. Feest voor gevleugelde vriendjes

Dreumesen zien veel. Heel veel. Bijna niets in onze wonderlijke wereld ontgaat ze. Hoe leuk is het om nog wat extra gevleugelde vriendjes dichterbij te halen. Want hoe wonderlijk is zo’n fladderend hupseltje wel niet voor je kleintje. Hang samen wat pinda’s op, vetbollen hier en daar of strooi wat zaden voor vogels over het balkon en afwachten geblazen. Urenlang plezier!

10. Peuterdisco!

En tja, soms zit je er ook gewoon even doorheen. En heb je gewoon niet zoveel energie. Vind je het allemaal maar wat ellendig dat je niet gewoon lekker aan een borrel kan buiten de deur of eventjes de dansvloer op om de foutste fuifnummers je moves te tonen. Gelukkig heeft juf Roos daar altijd een antwoord op ;-). Muziek aan in de woonkamer en gaan! Niet alleen je dreumes, jij net zo goed. Hup, heupen los, zwaaien met die armen, lekker gek doen alsof niemand kijkt, want waarschijnlijk ziet de kleine alleen maar een mama die even heerlijk staat te genieten van muziek. En als juf Roos je niet kan bekoren is er altijd nog Housuh in de Pauzuh op Slam!.

Veel plezier met elkaar ;-)!

Geef een antwoord

Welkom op mamainhetmoment.nl, mijn persoonlijke lifestyleblog voor mama’s met een druk bestaan.

Ik ben Anne, 29 jaar en getrouwd met Ewoud. Sinds november 2019 ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en werd mijn dagelijks leven opnieuw ingevuld.

Op mamainhetmoment zal je lezen over moederschap, persoonlijke groei, kinderen, uitjes (t)huis & tuin, mindfulness, huishouden, feestdagen en bijzondere gelegenheden. En af en toe iets over beauty.  Alles met het doel om bewuster van het leven te genieten!

Want een ontspannen mama is een happy mama!

Veel liefs, Anne

Eerder gepubliceerd
Kalender
mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031