Dankbaar voor de kleine dingen

Ik realiseer het me steeds meer. Dankbaar voor de kleine dingen zijn, maakt dat ze eigenlijk best groot zijn. Want hoewel grote successen en momenten natuurlijk gevierd mogen (ruimschoots!) worden, zit voor mij geluk ook in het ‘gewone’, het ‘saaie’, het ‘onopvallende’. Echter, is het nog best een kunst om die gewone dingen te zien. En ze écht te waarderen en in de spotlight te zetten. Vaker stil staan bij wat je aan het doen bent, kan daarbij helpen.

Ik merk dat ik mij hier steeds bewuster van word. En dat ik hier ook meer ruimte voor wil nemen om dit op te merken. Er écht even van te genieten. Want hoe gewoontjes sommige dingen lijken, hoe bijzonder ze eigenlijk zijn als je er met andere ogen naar kijkt. En dan kun je echt dankbaar zijn, hoe klein ook!

Mag ik je een voorbeeld geven?

In de klaagstand

Stel ik erger me aan onze ruiten. Ik zie vlekken. Talloze vlekken. BAH! Wat een toestand. En nou moet IK dit zeker weer gaan schoonmaken?! Je snapt. Dit is een waardeloos gevoel, en geloof me – dit heb ik vaak genoeg ervaren, maar het kost zoveel nodeloze kostbare energie. Klaagstand en gaan. Want ik kan het net zo goed omdraaien.

Een positievere kijk

Ik constateer vlekken op het raam. Vlekken van Saharazand, vlekken van kusjes op het raam (’s ochtends bij het uitzwaaien, plant Ninthe steevast een lekkere snotzoen op de ruiten), vlekken van handen die druk hebben gewezen naar vogels/poezen/de postbode/een vuilniswagen/etc., de resten van opspattend zand vanaf het terras na een herfstige regenbui. Ga zo maar door. De vlekken herinneren me aan de momenten wanneer ze zijn ontstaan. De momenten van ongekende liefde. Mama uitzwaaien voor haar werk, papa uitzwaaien voor zijn dag naar de zaak, oma/opa/vriendjes/vriendinnetjes , noem maar op. Ze verwijzen naar een fijn en mooi moment en hebben een afdruk gelaten op het glas.

Natuurlijk wil ik nog steeds een blinkend, streeploze ruit. Eentje waar ik doorheen kan kijken en de tuin kan bewonderen. Maar de energie die er uit gaat is wezenlijk anders. Ik voel dankbaarheid voor de momenten die de oorzaak zijn van de vlekken. De gebeurtenissen in mijn leven en dit is enkel het bewijs dat dit heeft plaatsgevonden. Mooi toch?

Dan maak ik een fijn geurend sopje, bedenk welke materialen ik nodig heb om mijn klusje zo fijn mogelijk te laten zijn en ik begin gewoon. Ik bedenk me niet hoeveel werk het is. Ik concentreer me op het feit dat ik straks weer een fijne, schone ruit heb waar nieuwe herinneringen zich zullen verzamelen. Want dit taakje zal zich herhalen. Verzetten heeft geen zin, dus kan ik er maar beter het mooiste van maken.

Tuurlijk kan ik het uitbesteden aan een professionele glazenwasser. Maar hoe heerlijk is dit moment van reflectie en stilstaan bij de mooie momenten. En zelfs als die momenten minder afdruk hebben gegeven, maar het gewoon ’tijd’ is om de ruiten te wassen, kun je dankbaarheid tonen. Je hébt ruiten. En die ruiten zitten waarschijnlijk in een gebouw, waarvan jij mag zeggen dat je er een fijn thuis hebt. Een dak boven je hoofd. Een plek om je terug te trekken en waar je je (hopelijk) veilig waant. Een plek waar je herinneringen met elkaar opbouwt en waar je de liefde mag voelen. Is dat niet al iets om ontzettend blij van te worden? (: Echt dankbaar voor de kleine dingen!

Het is maar net hoe je het bekijkt

Goed. Nu is dit enkel een klein voorbeeld. Ik denk echter dat er in heel veel kleine dingen ontzettend veel moois schuilt, zodra je het de verdiende aandacht geeft. Vaak zijn we te gehaast om echt te vertragen en er even bij stil te staan. Is zo’n klusje een zoveelste taak aan de ellenlange TO-DO lijst. Het is maar net op welke manier je het wilt bekijken. Voor welke kleine dingen ben jij dankbaar?

Geef een antwoord

Welkom op mamainhetmoment.nl, mijn persoonlijke lifestyleblog voor mama’s met een druk bestaan.

Ik ben Anne, 29 jaar en getrouwd met Ewoud. Sinds november 2019 ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en werd mijn dagelijks leven opnieuw ingevuld.

Op mamainhetmoment zal je lezen over moederschap, persoonlijke groei, kinderen, uitjes (t)huis & tuin, mindfulness, huishouden, feestdagen en bijzondere gelegenheden. En af en toe iets over beauty.  Alles met het doel om bewuster van het leven te genieten!

Want een ontspannen mama is een happy mama!

Veel liefs, Anne

Eerder gepubliceerd
Kalender
mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031