Een groen(er) jasje

Na lange tijd laat ik weer eens van mij horen. Ik heb een drukke periode achter de rug met veel (positieve) veranderingen in de privésfeer. Ondanks dat deze veranderingen heel leuk zijn, heeft dat bij ook het effect om even gas terug te nemen en stil te staan bij wat er is. We hebben heerlijk vakantie gehouden op Terschelling en gaandeweg de vakantie vorderde, begon ik mij steeds meer te realiseren op wat voor prachtige planeet wij eigenlijk wonen. Dit wist ik natuurlijk al en ik was mij er ook al van bewust (én hier actief mee bezig) om hier meer op een duurzame manier mee om te gaan. Hoewel dit steeds in kleine stapjes ging en eigenlijk ook best onderhevig was aan verschillende gemoedstoestanden, hebben de bosbranden van afgelopen weken en de enorme overstromingen in Limburg en omliggende landen mij compleet wakker geschud. Dit kan zo niet langer. Er moet wat gebeuren. En ik wil hier actief en intensief mijn steentje aan bijdragen.

Sinds 5 jaar ben ik mij terdege bewust van het feit dat het steeds minder goed gaat met de planeet, schrik ik van de plaatjes en films over de plastic soep en irriteer ik mij eigenlijk alleen maar meer aan mijn gevoel van machteloosheid om hier een positieve draai aan te geven en juist mijn eigen impact te verminderen.

Ik wist gewoon niet hoe ik moest beginnen, waar ik moest beginnen en vooral had ik ook een enorm gevoel van verlies. Een vreemde gewaarwording, want ik weet waarom ik zo graag duurzamer en groener wil gaan leven (én ondernemen), maar op de een of andere manier werd (en word ik nog wel eens) onrustig van het idee dat shoppen er niet meer in zit. Hoewel ik heel rationeel kan beargumenteren waarom ik niet meer aan het overmatig consumeren wil doen, fluistert mijn gevoel een soort rouw in. Alsof ik iets moet opgeven wat heel belangrijk is. Maar wanneer ik stil sta bij wat dat dan is: het overmatig kopen van spullen met een tijdelijke waarde (én vaak onderhevig aan trends), realiseer ik mij dat ik dat helemaal niet wil. Die onrust om het shoppen op te geven zit niet in het shoppen zelf, maar in het feit dat ik wil stoppen met iets wat (in mijn ogen) het overgrote deel van de maatschappij doet. Oftewel, ik zet mijzelf letterlijk buiten deze groep. Ik denk dat dit gevoel dus veel te maken heeft met het spannend vinden om iets te doen waar ik achter sta, ook als dit niet is wat nu misschien mainstream is. Spannend, maar wel boeiend om dat te analyseren. En het maakt dat ik nog bewuster deze stap kan zetten.

Afgelopen periode heb ik mij vooral veel ingelezen en verdiept in veel verschillende onderwerpen: slow living, minimaliseren, plastic soep, consumptiemaatschappij, duurzaamheid, én de verborgen impact van Babette Porcelijn. Ik schafte een nieuwe uitwisbare agenda, uitwisbaar notitieboek en uitwisbaar minimaliseerproject van Moyu by Dennis Storm aan en nam een aantal zaken in huis onder de loep om te zien of ik ze wel met plezier gebruikte, of ze nut hebben en of er ook een duurzamer of natuurlijker alternatief is. Zo zette ik al wat kleine stapjes, maar ik vind het nog niet genoeg. Ondanks dat ik erg geniet van dit proces. Naarmate ik meer lees, leer en ontdek, hoe enthousiaster ik word en hoe meer ik hier eigenlijk over wil weten en delen.

En zo een bruggetje naar mijn blog. Mama in het moment gaat natuurlijk over moederschap en het zijn van een moeder, maar ook al die andere rollen. Maar ook enorm over Slow Living, in het moment zijn en daar bewuste keuzes in maken. Niet altijd de populaire keuzes, maar wel keuzes die hand in hand gaan met een duurzamere lifestyle. Ik zal daarom ook meer willen schrijven over mijn weg naar een duurzamer en groener leven. Dit zal soms beter gaan dan anders, ik ben ook maar een beginneling, maar ik zie in dat niks doen geen optie meer is.

Ik wil graag de aarde – in al haar schoonheid en pracht – op een veilige en duurzame manier kunnen doorgeven aan mijn nageslacht en daarbij denk ik voornamelijk als eerste aan mijn dochter en wellicht toekomstige kinderen.

Ik hoop op deze manier voor mezelf meer Eco-positief te kunnen leven, dus ook zelf anderen inspireren met een duurzamere mindset je dagelijkse dingen te doen en vooral met het doel de planeet te redden van alle vreselijke dingen die wij als mens het aan doen. We kunnen het tij keren. Je hebt het zelf in de hand. Jij bezit de portemonnee en dat is jouw stembiljet om anders te kiezen en verandering af te dwingen.

Let’s do this!

Geef een antwoord

Welkom op mamainhetmoment.nl, mijn persoonlijke lifestyleblog voor mama’s met een druk bestaan.

Ik ben Anne, 29 jaar en getrouwd met Ewoud. Sinds november 2019 ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en werd mijn dagelijks leven opnieuw ingevuld.

Op mamainhetmoment zal je lezen over moederschap, persoonlijke groei, kinderen, uitjes (t)huis & tuin, mindfulness, huishouden, feestdagen en bijzondere gelegenheden. En af en toe iets over beauty.  Alles met het doel om bewuster van het leven te genieten!

Want een ontspannen mama is een happy mama!

Veel liefs, Anne

Eerder gepubliceerd
Kalender
mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031