Een momentje met… Lisanne | Gezinmetvijf

Wauw, wat vond ik het leuk toen Lisanne instemde in een interview met haar. Deze mama, volgens mij een duizendpoot, laat haar gezinsleven van vijf (gezinmetvijf) zien op Instagram en deelt haar avonturen en hersenspinsels op haar eigen blog. Ze schrijft ontzettend leuk en het is altijd leuk om bij een andere mama binnen te gluren. Ik zag mijn kans schoon en wilde sowieso weten hoe dat nou zit met wonen op een boerderij. Dan heb je toch een permanent geluksgevoel? Je leest het in dit interview!

Wil je jezelf eerst even voorstellen? Wie ben je, hoe oud ben je, hoe ziet je gezinssamenstelling eruit? Wat doe je in het dagelijks leven?

Hoi Anne en dag Lezers, wat leuk dat ik in jouw rubriek ‘een momentje met’ mag! Een hele eer, ik ben Lisanne, bijna 32 jaar oud en mama van drie kindjes. Mijn oudste wordt deze zomer 6 jaar, de middelste is net 4 geworden en de baby wordt komende maand 1. Een drukke tijd, dat kun je wel zeggen. Ik ben getrouwd met mijn steun en toeverlaat: Sander. Samen runnen we het huishouden en doen we de opvoeding. Drie kinderen (binnen 5 jaar) kan alleen als je het echt samen doet en op één lijn ligt. Sander werkt bijna fulltime in het voorgezet onderwijs en ik werk 28 uur als consulent in het sociaal domein bij een gemeente en momenteel werk ik vanuit huis.

Jij werkt in het sociaal domein en je man in het voortgezet onderwijs, maar jullie wonen op een boerderij. Kun je hier meer over vertellen?

Klopt helemaal, het is een woonboerderij en geen bedrijf. We hebben geen dieren (op wat huisdieren na) en geen landerijen die onderhouden moeten worden. Mijn zwagers wel, maar wij hebben alleen een woonboerderij. Gebouwd door mijn schoonouders en overgenomen van hen. Een familie erfstuk, kun je wel zeggen. Doordat mijn zwagers het akkerbouw bedrijf van opa en oma over konden nemen, kon mijn man als jongste van het gezin de woonboerderij overnemen. Een droom om hier te mogen wonen en dat op onze leeftijd. De kinderen groeien op in een waar paradijs.

Voordat je moeder werd, had je toen al bepaalde verwachtingen over het ouderschap? En waar waren deze verwachtingen op gebaseerd?

Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik echt verwachtingen had. Ik laat zulke dingen eigenlijk meer op mij af komen. Ik hou wel van rust, reinheid, regelmaat en vond het wel lastig om deze regelmaat los te moeten laten omwille van een baby. Ik kon er bijvoorbeeld heel slecht tegen als de baby eerder of later de fles had gehad dan dat ik had gezegd, of als de baby de fles niet leeg had gedronken bij de oppas. Ze waren denk ik gebaseerd op het feit dat wij een te vroeg geboren kindje hadden gekregen van 2,5 kilo en voeding erg belangrijk was. Soms noem ik mezelf licht autistisch en kon er dan moeilijk mee omgaan dat het anders ging zoals ik uitgestippeld had.

Matchen die verwachtingen met hoe je nu de realiteit beleefd?

Wij zijn wel gestructureerd en hebben duidelijke grenzen. Maar we weten nu inmiddels wel dat kinderen hun eigen ritme hebben. Je kan ze wel mee sjouwen in jouw ritme, maar ergens betaal je dan de rekening met een kind dat slecht eet of niet wil slapen etc. Door ons aan te passen aan het kind hebben wij goede slapers en eters. We bieden ze rust, reinheid en regelmaat. Oh wat klink ik ouderwets nu ik dit schrijf. Haha. Maar het werkt echt. Vrolijke en ontspannen kinderen, zorgen voor ontspannen ouders.

© Eigen foto Lisanne

Wat is het belangrijkste inzicht wat je tijdens het moederschap hebt opgedaan?

Loslaten en niet zo perfect willen zijn. Mijn man zegt nu nog wel eens: er mag hier geleefd worden he? Het hoeft niet spik en span te zijn. Je hoeft niet alleen maar op te ruimen of de hele dag achter de kinderen aan lopen te zeuren dat ze moeten opruimen. De boel, de boel laten en soms gewoon even genieten van het moment.

Wat is jouw meest memorabele moment dat je hebt meegemaakt in het moederschap?

Oh jeetje lastig zeg. Ik denk toch na de bevalling je kindje in je armen houden. Ik ben drie keer natuurlijk bevallen en elke keer was het weer een bijzonder moment. Waarbij de tweede bevalling heel bewust thuis in mijn eigen bed was. Die was denk ik het mooist en heb ik van moment a tot z meegemaakt. Het gevoel dat die kindjes zo afhankelijk van je zijn en uiteindelijk zie je ze opgroeien tot ondernemende kleuters vol  zelfvertrouwen. Dat vind ik echt mooi.

Als er één ding was wat je jezelf had kunnen meegeven voor je moeder werd, wat zou dit dan zijn geweest?

Laat het los. Je hoeft niet perfect te zijn en perfecte plaatjes bestaan niet. Blijf vooral bij jezelf en bij je gezin. Wij zijn nadat mijn tweede kindje geboren was ook gestopt met alle verjaardagen vieren van volwassenen om ons heen. Dit omdat we merkten dat we elke weekend wel iets hadden en onze (toen nog kleine) kinderen overal mee naar toe namen. Ze moesten hun slaapjes maar overslaan of in een ander bedje doen en overal deden ze prikkels op. Ze werden vaker verkouden, werden ’s nachts overprikkeld wakker en gingen slechter eten. Ook merkten dat we weinig tijd met ons gezin alleen hadden. Toen we dit hebben losgelaten konden we meer genieten van de weekenden met ons samen.

Mama in het moment gaat over het bewust in het leven staan als moeder. Vertragen en zorgen dat je de momenten van je gezin echt beleefd. Maar ook in het moment zijn met jezelf. Rust nemen om op tijd bij te tanken. Hoe zorg jij ervoor dat je batterij weer oplaad?

Mijn man en ik kunnen ’s avonds uren lang praten over de opvoeding, het gedrag van onze kinderen en wat we hierin lastig vinden. Onder het genot van een wijntje hebben we dan goede gesprekken en hij kan mij altijd weer laten relativeren en dingen vanuit een andere kant bekijken. Zo laad ik even weer op. Ook ga ik ongeveer 1x per week lekker in een warm bad, lees ik een boekje en voor dat Corona binnen kwam deed ik aan volleybal. Eén keer in de week lekker trainen met de meiden. Dit zorgde er voor dat ik weer kon opladen.

Wonen op een boerderij lijkt mij ook een heerlijk gevoel van rust geven. Is dat ook zo?

Haha dat zou je denken he? We leven wat dat betreft in een droomhuis, maar er is ook altijd werk te doen. Dit huis is 32 jaar geleden gebouwd (1989, een goed bouwjaar ;)) maar daarna niet verder gemoderniseerd. We hebben de bovenverdieping kamer voor kamer opgeknapt. Alleen mijn werkkamer moet nog gedaan worden. Afgelopen zomer hebben wij het rieten dak vervangen, die lag inmiddels ook ruim 30 jaar. De keuken is aan vervanging toe en de tuin blijft een dingetje. Mijn man vindt het heerlijk om te tuinieren. Maar het kost wel veel tijd. Verder mogen we uiteraard niet klagen. Sowieso het wonen in een dorp trekt ons heel erg, we hebben beide gestudeerd in de stad, maar zijn blij dat we op het platteland wonen. Hier zijn we sowieso veel minder gehaast en kunnen we gewoon lopend naar school of de supermarkt.

Wat kun jij elke moeder aanraden om het gevoel van rust te ervaren?

Praat met je partner, ik ben van mening dat je het opvoeden echt samen moet doen en op één lijn moet liggen. Als dat niet het geval is dan vreet dit energie van je. Je kunt in je eentje nog zo hard werken, maar dan bereik je je doelen niet. Steun elkaar en help elkaar. Dat brengt een stuk meer rust en vrolijkheid met zich mee. Verder moet je vooral je eigen dingen kunnen blijven doen. Zo hebben wij beiden onze sport en gaan we beiden weekendjes weg met vrienden/vriendinnen. Juist deze uitjes geven mij energie.

Heb je nog laatste toevoegingen?

Nee eigenlijk niet, erg leuk interview en je hebt een leuke site om te volgen! Vooral om even weer bewust stil te gaan staan bij het moment…

Wat vind ik het leuk om al je antwoorden terug te lezen. Ik zie inderdaad dat structuur veel helderheid schept en zorgt voor herkenning. Dan is het inderdaad maar ouderwets, haha! Ik wil je heel erg bedanken voor je bijdrage aan dit interview. En lieve lezers, ga vooral een kijkje nemen op haar website én haar insta-pagina!

Liefs, Anne

Ps. Mocht je zelf graag mee willen doen aan ‘Een momentje met…’ of zou jij van een bepaalde mama meer willen weten? Laat dan vooral een berichtje achter. Wie weet zien we diegene dan weer terug als artikel op Mama in het Moment!

Geef een antwoord

Welkom op mamainhetmoment.nl, mijn persoonlijke lifestyleblog voor mama’s met een druk bestaan.

Ik ben Anne, 29 jaar en getrouwd met Ewoud. Sinds november 2019 ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en werd mijn dagelijks leven opnieuw ingevuld.

Op mamainhetmoment zal je lezen over moederschap, persoonlijke groei, kinderen, uitjes (t)huis & tuin, mindfulness, huishouden, feestdagen en bijzondere gelegenheden. En af en toe iets over beauty.  Alles met het doel om bewuster van het leven te genieten!

Want een ontspannen mama is een happy mama!

Veel liefs, Anne

Eerder gepubliceerd
Kalender
mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031