Experiment | Offline voor een week

Is ze net online met haar website, gaat ze alweer offline? Wat wil ze nou? Nou niet offline met mijn website in elk geval. Ik ben dol op weer online zijn wat dat betreft. Verhalen schrijven, foto’s maken, hersenspinsels delen. Ik moet zeggen dat ik eindelijk – na jaren – weer kan spreken over een echte hobby! Wat ik dan wel bedoel met offline gaan? Lees dan even verder ;-)!

Van vol verwondering naar angstig en nerveus

Voordat ik je ga vertellen over wat ik precies ga doen, wil ik je eerst meenemen in mijn gedachten. Misschien zit je daar niet op te wachten, dan scroll je lekker verder naar het deel wat je wel interessant lijkt ;-)!

De afgelopen tijd – eigenlijk al jaren – ben ik mezelf aan het verkennen. Wie ben ik, wat vind ik leuk, hoe zie ik dingen voor me en ga zo maar door. Sinds de komst van social media – hoe leuk het ook lijkt – is mij opgevallen dat ik ben gaan vergelijken. Zij is beter in…, hij kan veel beter dat…., zo mooi hoe zij…., vul maar in. Het is daardoor lastig varen op wat je eigen waarden zijn.

Blijf maar eens rechtop staan als je van allerlei kanten en mediaplatforms de nieuwste trends voorgeschoteld krijgt. De ene na de andere gesponsorde post onder je neus gedrukt krijgt en een kijkje in een zo het lijkt perfecte leven van een ander.

Ik merkte bij mezelf al langere tijd dat ik steeds onrustig was. Dit is mij al jaren, sinds mijn tienerjaren, bekend en heb ik eigenlijk een beetje onder de noemer ‘dit ben ik nou eenmaal’ geschoven. Oftewel; accepteer dat onrustige, gejaagde en hyperactieve gevoel in je lijf nou maar. Kennelijk ben je nu eenmaal wat zenuwachtig of te serieus.

Sinds een tijdje besef ik mij dat dit echter helemaal niet is hoe ik echt ben. Ik hoef mij niet te identificeren met dat zenuwachtige, nerveuze en gejaagde gevoel. Het is, volgens mij, namelijk helemaal niet zo geregeld bij mij.

Té gevoelig?

Als kind was ik enorm gevoelig. Ik was onzeker, vroeg veel bevestiging aan mijn ouders en ook lekker naïef. Ik was een creatief, fantasierijk meisje en hield van alles om mij heen. Ik kon mij zo goed verwonderen, de magie in de dagen zien, dagen die weken leken te duren en genoot intens.

De middelbare school maakte hier in een keer korte metten mee. Dag lief en bedachtzaam meisje, hallo nerveuze en bange puber die maar wat graag ‘erbij’ wilde horen. Je snapt hem, net zoals velen, ben ik ook erg gepest.

Ik was nu eenmaal enorm gevoelig. Trok me heel erg aan wat een ander van mij vond en was daarin beïnvloedbaar. Zoals een ander het zag, zo zou het wel moeten zijn. Mijn eigen kompas werkte niet voor mij. Het vertrouwen in mijn eigen koers, mijn eigen meningen en opvattingen, mijn eigen karaktereigenschappen en daarvan de waarde inzien was onvoldoende. Jammer genoeg.

Coping met de omgeving

En toen kwam ik in het studiehuis. Een andere omgeving binnen het voortgezet onderwijs en in een nieuwe school. Ik besloot dat pesten niet langer bij mij mocht horen en ik deed wat de ‘populaire’ kids ook deden. Spijbelen, roken, hangen, ouwehoeren. Ik had een prachtige tijd, want ik hoorde eindelijk bij een groep. Ik voelde me als een vis in het water en deed nooit extreme dingen, want daarvoor had ik dan wel weer voldoende eigenwaarde. Maar toch liet ik mij ook hier weer meeslepen in wat ‘de groep’ deed. Prima om te coöpen in die periode, minder goed voor mijn eigen ontwikkeling.

Gelukkig leerde ik in die tijd ook een groep meiden kennen die juist een compleet andere kant lieten zien. Stuk voor stuk lieve meiden en allemaal een beetje zoals ik van de basisschool. Ik vond daar meer mezelf terug. Zij durfden (of misschien vul ik dat nu in) wel zichzelf te laten zien in hoe ze waren. Ook al werd dat door de rest van de school misschien niet per se als ‘cool’ beschouwd.

Vlucht naar het nu

Even door naar het nu. Ik merk dat ik door de jaren heen altijd wel moeite heb gehad met het duidelijk weten wat ik nu zelf wil. Zo kreeg ik uiteindelijk (nu zo’n 3 jaar geleden) een burn-out en wist ik het helemaal niet meer. Die burn-out was, ondanks dat het verschrikkelijk was om in te zitten, misschien wel één van de beste dingen die me had kunnen overkomen. Ik stond stil, kreeg begeleiding en leerde letterlijk weer mijn eigen grenzen bepalen.

Ook leerde ik meer over mijn eigen innerlijke kompas en de invloed van gedachten, de invloed van anderen en de invloed van je omgeving. Het is logisch dat dat gaandeweg weer een beetje verslapt, maar sinds een behoorlijk lange tijd merk ik dat ik meer behoefte heb om hiermee verder te gaan. Nog meer te kiezen voor wat ik belangrijk vind en voor wat wij als gezin belangrijk vinden. Ook wanneer bepaalde overwegingen misschien anders zijn dan hoe een ander dat doet.

Slow living

Hier doet slow living voor mij zijn intrede. Ik zal in een ander artikel nog eens uitlichten wat dit precies inhoudt. Even heel grof genomen betekent het dat je vertraagt in je leven.

Niet letterlijk in slowmotion, maar wel dat je bewuster door je dag gaat. Dat je met aandacht je dag door gaat, de intentie om bewust je dingen te doen, meer geniet van het hier en nu en dat je de tijd neemt. De tijd voor gesprekken, een boodschapje, een work-out, je kind(eren) etc.

Instagram is voor mij het compleet tegenovergestelde.
Naast dat het voor mij een verleidelijk is om maar door te scrollen en het daardoor mijn vrije uurtjes opslokt, ben ik ook klaar met het snelle geroetsj op mijn tijdlijn. De samenwerkingen vliegen je om de oren. Likes, reacties en nu ook vlaggetjes blijken essentieel als je wilt ‘bestaan’ als instagrammer. Het moet voor mijn gevoel groter, mooier, beter. En ik merk dat ik daar gevoelig voor ben. Ik probeer ook mooiere plaatjes te maken, een perfecte feed te krijgen, een pakkende caption bij de foto’s en meer volgers te genereren. Ik maak mij hier ook schuldig aan, maar ik ben er klaar mee. Ik wil niet doen wat ‘de anderen’ doen. Ik kap met deze onzin.

Ik ga doen wat ik leuk vind :-)!

Offline en on life

Dat brengt mij dus op wat ik de komende week ga doen. Instagram slurpt zoveel energie van mij op en geeft mij zoveel onrustige prikkels (‘Ik moet ook zo’n feed, ik moet ook een samenwerking, ik moet ook 5 stories per dag, ik heb weinig interactie etc. etc.’) dat ik daar eerst een week vanaf ga. Ik wil één week ervaren hoe het is om mijn telefoon slechts voor belletjes en appjes te gebruiken. Ik ben benieuwd wat mij dit oplevert:

  • Voel ik me kalmer na een week?
  • Voel ik me meer in verbinding met mijn eigen kompas en waarden?
  • Hoe vul ik mijn tijd als ik niet online ben?
  • Waar word ik gedurende de week blij van?
  • Hoe ervaar ik mijn emoties en gedachtes?

En misschien nog wel meer, maar dat laat ik los. Ik ben gewoon benieuwd hoe ik na deze week terugkijk op de ‘a-social media’-week.

Waarom?

Ik wil weer met plezier op instagram zitten en niet omdat ik voor anderen iets post, maar juist voor mezelf. Omdat ik het leuk vind. Ik wil mijn blijdschap en enthousiasme over allerlei onderwerpen delen en niet continu de focus hebben op het resultaat. Juist delen wat ík leuk vind en niet daarbij vooraf bedenken of Jantje uit Schubbehutteveen het net zo kan waarderen.

Ik wil mij richten op vertragen en meer bewust leven. Meer plezier in het echte leven ervaren en momenten sparen met mij gezin. De tijd is zo kostbaar, voor je het weet is het weg.

Na een week

Na een week maak ik de balans op. Dat doe ik sowieso hier op mamainhetmoment.nl, misschien ook op Instagram. Dat hangt er compleet vanaf hoe ik de week offline heb ervaren. Mamainhetmoment.nl zal in elk geval verder gevuld worden, want ik ben echt blij dat het schrijven mij weer zo goed bevalt en daar haal ik echt plezier uit.

Ik ben benieuwd naar de resultaten! 🙂

Liefs, Anne

Geef een antwoord

Welkom op mamainhetmoment.nl, mijn persoonlijke lifestyleblog voor mama’s met een druk bestaan.

Ik ben Anne, 29 jaar en getrouwd met Ewoud. Sinds november 2019 ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en werd mijn dagelijks leven opnieuw ingevuld.

Op mamainhetmoment zal je lezen over moederschap, persoonlijke groei, kinderen, uitjes (t)huis & tuin, mindfulness, huishouden, feestdagen en bijzondere gelegenheden. En af en toe iets over beauty.  Alles met het doel om bewuster van het leven te genieten!

Want een ontspannen mama is een happy mama!

Veel liefs, Anne

Eerder gepubliceerd
Kalender
mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031