Slow Parenting | Wat is het?

Misschien heb je de term wel eens voorbij zien komen of misschien heb je er nog nooit van gehoord. Slow Parenting. Wanneer je bekend bent met de Slowmovement dan kun je waarschijnlijk al een voorstelling maken van het begrip Slow Parenting. Vandaag leg ik uit wat dit precies is en welke dingen ik (wil) toepas(sen) in ons dagelijks leven.

Opvoedstijl vanuit de slowmovement

De slowmovement is al een tijdje gaande. Dit is een beweging die meer afstand neemt van het huidige snelle bestaan op de planeet. Minder in haast, meer vanuit rust. Minder wantrouwen, meer vertrouwen. Minder online, meer offline. Ik denk dat je het wel een beetje begrijpt. Meer over deze movement leg ik binnenkort uit in een ander artikel ;-)!

Slow parenting is een opvoedstijl die is ontstaan vanuit deze slowliving movement. Slow parenting (langzaam ouderschap) heeft zijn wortels in het idee dat de overvolle en drukke wereld niet gezond is voor je mentale en fysieke zijn. De opvoedstijl richt zich vooral op onthaasten, ontspannen omgaan met ontwikkeling en minder focussen op eindproduct/mijlpalen (de welbekende ‘mijn kind kan al dit’) en meer op proces en plezier in de weg ernaar toe.

Terug naar de basis, zonder druk. Meer flow ervaren in je dag en je mee laten voeren in de spontaniteit van momenten. Weg met de drukke naschoolse planningen, de overvolle agenda’s en de verleidelijke plingetjes vanuit je computer op zakformaat. Meer tijd voor gezin, spelen, verwondering en meer focus op echte aandacht en voelen wat er in je binnenwereld afspeelt.

Slow parenting zweverig?

Veel mensen zullen slow parenting nog niet zo goed kennen. Vaak wordt deze term, of de term ‘slow-living’, in het zweverigheidshoekje gegooid. Maar ik ben het daar niet mee eens. Slow parenting (én living) is enorm terug naar de basis. Met je voeten op in de klei. De rust opzoeken en vanuit rust, plezier en ontspanning de dingen gaan doen en ontdekken waar je blij van wordt. Het is luisteren naar je onderbuik. Het is momenten creëren en vangen. Het is voor mij er ‘echt’ bij zijn.

Is Slow Parenting nieuw?

Hoewel de naam heel nieuw is en nog niet veel bekendheid heeft, is de insteek eigenlijk helemaal niet zo nieuw. Het is meer een reis terug in de tijd. Wanneer ik terugdenk aan mijn eigen jeugd, zie ik veel aspecten van slow living terug. Alleen heette het niet slow living of slow parenting. We leefden gewoon zo. Er waren geen mobieltjes, er was nauwelijks internet (en zo wel dan duurde het inbellen vaak zo lang dat je alweer een mindfulmomentje had) en er was veel minder ‘moeten’ vanuit externe factoren zoals sociale media.

Je deed wat goed voelde. Waar je plezier in had en waar je liefde voor voelde.

Hoewel mijn terugblik op ‘vroeg-âh’ nostalgisch kan klinken, is het wel een tijd waarin aandacht voor elkaar of voor een activiteit eerder regel was dan uitzondering. De afleidingen waren simpelweg beperkt.

Slow parenting in de praktijk

Tegenwoordig zitten onze agenda’s tjokvol (nu ja, tijdens corona wat minder), hebben ook onze kinderen een dag vol activiteiten en zijn verwachtingen hoog. De mama’s met alle ballen? Juist, wie kent die term niet.

Het is bij Slow Parenting juist de bedoeling om de moetjes los te laten en vooral het tempo van je kind te volgen, zonder in te vullen welke activiteit er hierna moet gebeuren. Het is tijd inplannen om even helemaal niets te doen en hier een prioriteit van te maken. Tijd om aan te lummelen, met het gezin samen wat te doen, spelletjes te spelen, te freubelen of lekker uit het raam te staren. Tijd om tot rust te komen. Kind én (juist) ouder!

Kies voor kwaliteit en volle aandacht in plaats van gedeelde aandacht (even de was vouwen en ondertussen half het gesprek met je kind volgen).
Doe eerst het één, daarna het ander.

Ook is er vanuit het slow living principe meer aandacht voor duurzaamheid. Minder snel speelgoed, minder hysterisch, meer natuurlijk. En vooral in staan contact met de natuur. Veel naar buiten, lekker ontdekken en de wind in je haren voelen.

Mag ik dan niks meer doen of plannen?

Zeker wel! Het gaat er om dat je bewust bent van de tijd met elkaar en bewust kiest om te vertragen. Om de tijd te nemen voor elkaar of een activiteit.

Een voorbeeld
Wanneer je naar paardrijden gaat met je zoon, dat je daar dan ook echt bent en het samen doorleeft. Niet dat je ondertussen de boodschappenlijst van de Jumbo vult, voorstellen verstuurd naar een potentiële klant en af en toe half zwaaiden en grijnzend je kind een blik toewerpt die op dat moment een moeilijke vaardigheid oefent.

Nee.

Wees erbij.

Zet je telefoon op stil. Neem een kop koffie in de hand en kijk naar de situatie. Observeer het, wat doet je kind, heeft hij plezier? Geniet hij? Neem de geur in je op van de manege, bewonder de vaardigheden en op de terugweg kun je er samen over kletsen. Geef volle aandacht. Deze momenten zorgen ervoor dat de dag een uur langer lijkt te hebben, dat je meer rust ervaart en dat je momenten in je opzuigt.

En An, doe jij dit allemaal? Elke dag?

Kan ik kort over zijn. Nee. Maar mijn intentie is er wel en ik probeer mezelf erop te betrappen wanneer ik er niet volledig bij ben. Dan leg ik mijn telefoon weg (vaak heeft dat ding ermee te maken) en dan focus ik mij op het tafereel wat zich afspeelt. Wat mij steeds meer lijkt te helpen is door dagelijks kort te mediteren. Ook helpt het mij om mijn waarden (wat vind ik belangrijk in het leven?) op te schrijven. Dit helpt om keuzes te maken die aansluiten bij hoe ik mij wil voelen en hoe ik mijn dag wil beleven ;-)! Er elke dag bewust mee bezig zijn, geeft vaak al een fijne boost aan hoe je dag verder afspeelt. Betrap je jezelf op onnodig druk doen? Stop, sta stil. Voel even hoe je erbij zit en merk waar je behoefte aan hebt. Take. It. Slow.

Kende jij het begrip Slow Parenting al? Zijn er dingen die je herkent of (wilt) toepas(sen)? Laat ze achter in de reacties :-)!

Liefs, Anne

Geef een antwoord

Welkom op mamainhetmoment.nl, mijn persoonlijke lifestyleblog voor mama’s met een druk bestaan.

Ik ben Anne, 29 jaar en getrouwd met Ewoud. Sinds november 2019 ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en werd mijn dagelijks leven opnieuw ingevuld.

Op mamainhetmoment zal je lezen over moederschap, persoonlijke groei, kinderen, uitjes (t)huis & tuin, mindfulness, huishouden, feestdagen en bijzondere gelegenheden. En af en toe iets over beauty.  Alles met het doel om bewuster van het leven te genieten!

Want een ontspannen mama is een happy mama!

Veel liefs, Anne

Eerder gepubliceerd
Kalender
mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031