Tweedehands speelgoed: waar ik op let

Speelgoed hoeft van mij niet altijd nieuw te zijn. Nieuw is natuurlijk heel leuk en prima, maar niet altijd even duurzaam en zeker niet goedkoop. Tweedehands is dit vaak wel en ook kun je heel goed speelgoed vinden wat nog in perfecte staat is. Toch is het soms lastig om te weten waar je op moet letten, want hygiëne, veiligheid en compleetheid zijn dingen die ik erg belangrijk vind. In dit artikel vertel ik je wat mijn meetlat is wat betreft het aanschaffen van tweedehands speelgoed.

Gebruikt, maar goed

Het meeste speelgoed wat je online (via marktplaats), in de kringloop of op de markt kunt vinden staat beschreven als ‘gebruikt, maar goed’. Toch is het goed om hier niet zomaar vanuit te gaan en zelf een item te inspecteren op defecten, veiligheid en natuurlijk hygiëne. Hoe goedkoop een bepaald product ook is, check altijd of het veilig/compleet/schoon is. Anders is goedkoop net zo makkelijk duurkoop.

Hygiëne

Sowieso is het goed om tweedehands gekochte spullen zelf een keertje extra te reinigen. Zeker bij speelgoed, want kinderen stoppen nu eenmaal graag dingen in hun mond, vegen snottebellen her en der af of stoppen etensresten op plekken waar je ze bijna niet terugvindt. Wanneer ik iets in handen krijg wat sowieso al smoezelig is, dan koop ik het niet. Het geeft mij het signaal dat er niet met liefde voor is gezorgd en dat er weinig moeite wordt gedaan in een nette verkoop. Sorry, maar daar ga ik niet mee in zee. Ook als ik het zelf prima kan schoonmaken, vind ik dit zelf ook vies.

Met houten speelgoed is het nog weer een beetje extra opletten. Hout is duurzaam een kan heel lang meegaan, maar omdat elk kind anders speelt met speelgoed moet je ook houten speelgoed goed schoonmaken voor gebruik. De tips op de website van houtspel.nl zijn een handige leidraad. Zo voorkom je dat je het hout beschadigd en verleng je de levensduur van het speelgoed enorm!

Compleet

Je wilt natuurlijk zeker zijn dat je alle onderdelen van het speelgoed hebt. Controleer dit dus ook. Ik koop bij voorbaat geen tweedehands puzzels, spellen of sets met veel onderdelen online. Het checken van het materiaal bij iemand thuis vind ik zonde van de tijd. Op de markt of in een kringloop check ik dit wel. Het is een kleine moeite en dan weet ik zeker dat ik waar voor mijn geld heb. Niks zo frustrerend als een incomplete puzzel.

Veilig

De belangrijkste pijler. Is het speelgoed wat je hebt gevonden veilig? Voor welke leeftijd is het geschikt? Zijn er kleine onderdelen bij of onderdelen die los kunnen? Is er iets kapot? Is het scherp of te ruw? Check alles. Ook of er touwtjes zijn die om je kleine haar vinger kan zitten of dat er een batterij heeft gelekt in het batterijklepje, splinters bij houten onderdelen, losse schroefjes… Allemaal onderdelen (en er zijn nog veel meer om na te gaan) die je zeker even moet checken. Dit varieert natuurlijk ook enorm per leeftijd, maar toch. Veiligheid voor alles.

Let op splinters/oneffenheden
© Eigen foto

Aantrekkelijk

En dan nog de vraag of het er aantrekkelijk uitziet. Zijn de plaatjes nog mooi of is de stof niet vaal geworden. Zijn de kleuren mooi en niet dof geworden? Dit is natuurlijk een kwestie van smaak, maar voor mij wel een pijler om mee te nemen. Dat iets tweedehands is, wil niet zeggen dat het hoeft in te leveren op uitstraling en kwaliteit.

En soms is gaan voor een nieuwe aanschaf de duurzamere of veiligere keuze. Niet altijd is tweedehands the way to go. Sommige spellen zijn al flink verouderd en maakt dat een nieuw spel bijdraagt aan het spelplezier. Of is speelgoed niet meer goed te verkrijgen en kun je beter veel tijd in het zoeken besparen en juist gaan voor het aanschaffen van iets nieuws. De keus is natuurlijk helemaal aan jezelf en je eigen voorkeuren.

Ninthe krijgt van beide wat. Een aantal dingen heeft ze tweedehands en een aantal andere dingen zijn nieuw. Een aantal dingen zijn van Ewoud en mij van vroeger en sommige dingen zijn officieel geen speelgoed (deksels/bakjes). Waar ze mee speelt, maakt mij niet uit. Zolang het dus maar schoon, veilig en compleet is.

Disclaimer

Toch een kleine disclaimer bij dit artikel. De bovenstaande pijlers zijn de dingen waar ik het meest op let en die ik belangrijk vind. Jij bepaalt zelf wat jij van waarde vindt en bent daarmee ook verantwoordelijk voor je eigen keuzes bij de aanschaf van een tweedehands product. Ik heb met dit artikel vooral geprobeerd je bewust te maken om goed na te denken of een bepaalde tweedehands aankoop voor je kind ook de beste aankoop is :-)!

Koop jij speelgoed wel eens tweedehands?

Liefs, Anne

Geef een antwoord

Welkom op mamainhetmoment.nl, mijn persoonlijke lifestyleblog voor mama’s met een druk bestaan.

Ik ben Anne, 29 jaar en getrouwd met Ewoud. Sinds november 2019 ben ik moeder geworden van een prachtig meisje en werd mijn dagelijks leven opnieuw ingevuld.

Op mamainhetmoment zal je lezen over moederschap, persoonlijke groei, kinderen, uitjes (t)huis & tuin, mindfulness, huishouden, feestdagen en bijzondere gelegenheden. En af en toe iets over beauty.  Alles met het doel om bewuster van het leven te genieten!

Want een ontspannen mama is een happy mama!

Veel liefs, Anne

Eerder gepubliceerd
Kalender
mei 2022
M D W D V Z Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031